One direction - 100 experiences. Една дестинация - 100 преживявания. Това

...
One direction - 100 experiences. Една дестинация - 100 преживявания. Това
Коментари Харесай

Кирил Петков с бг слоган: Една дестинация - 100 преживявания

One direction - 100 experiences. Една дестинация - 100 прекарвания. Това е най-новият туристически слоган за България, който се роди по време на договарянията по тематика " Туризъм " сред първата политическа мощ " Продължаваме промяната " и поканените за сътрудници в предстоящ кабинет ИТН, Българска социалистическа партия и Демократична България. 

Автор на слогана е съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, който описа по какъв начин преди време е промотирал България в Harvard Business School и даже е спечелил съревнование измежду свои състуденти, всеки от които е представил с най-доброто страната си. " Не можем да се мерим с планините на Патагония в Чили, нито със ски курортите в Швейцария, нито с нощния живот и карнавала в Бразилия, плажовете на Карибите или винения туризъм на Франция. Но аз им споделих, че за 10 дни в България може да се видят всички тези неща на едно място ", сподели Петков. Според него може да се сътвори цифрова платформа, от която туристите да се осведомят и да избират какви типове туризъм да практикуват в страната ни.

И четирите политически сили се сплотиха към развиването на разнородни типове туризъм и промотирането на България като целогодишна дестинация, а не фокусът да е единствено върху морските или ски курортите. За задачата ще  се разработят тактики за развиване на туризма по райони и подсектори, а бюджетът за националната реклама би трябвало да се харчи по-умно и новаторско, като е желателно и бизнесът да се включи финансово. Четирите партите заявиха поддръжка за нулева корупция при разходването на обществени средства.

Набелязаните краткосрочни ограничения за подкрепяне на най-пострадалия от ковид-пандемията бранш включват енергийни помощи поради скъпия ток, опазване на 9% Данък добавена стойност и през 2022 година за ресторантьори и туроператори, връщане на схемата за опазване на заетостта в остарелия й вид - с подкрепяне на компании с най-малко 20% спад в оборота, освобождение краткотрайно от локални налози и такси. Тези ограничения обаче би трябвало да бъдат прегледани и утвърдени и от работната група по финанси, която ще заседава в събота.

Сред дълготрайните ограничения, към които всички участници в договарянията се сплотиха, са основаване на гаранционен фонд за отбрана на потребителите от неосъществени пътувания при рецесия, както и преразглеждане на плажните концесии и предоставяне на преимущество те да се поемат от местната общественост - хотелиери или общини.

Всички са единомислещи, че би трябвало да се вкарат електронни визи за непознатите туристи от трети страни , с което процесът ще се облекчи и цените им ще паднат. Както и да се развива здравен туризъм за чужденци .

Българският екскурзиант е приоритет , бе маркирано по време на договарянията. От Демократична България и Политическа партия акцентираха на развиването на алтернативни форми на туризъм, които от ден на ден се търсят от младежите. Участниците в договарянията се оповестиха още за проверка на метода на отдаване и стопанисване на планинските хижи и изясняване на собствеността им, по-добра наредба на къмпингуването, насърчаване на веломаршрути и на инфраструктура за круизи по Дунав и други Опростяване на административните процедури ще разрешат повече дребни бизнесмени да се заемат с различен туризъм.

Създаване на Институт за нововъведения в туризма, създаване на национален проект за развиване на фрагментите в бранша и усилване на дуалното образование са други хрумвания, които срещнаха всеобщо утвърждение.

Спор провокира предлагането на Българска социалистическа партия за сливане на многочислените (близо 200) асоциации и сдружения в бранш в единна браншова организация, с която страната да договаря, изключително когато би трябвало да се разпределя бюджетът за реклама. Според Демократична България обаче не е редно страната да постанова сливане на частни структури. 

Не бе признато и предлагането на Има Такъв Народ да бъдат разграничени пет секторни ресора - морски, планински, спа, културен и други и всеки да има собствен личен маркетингов проект и реклама. Ще се мисли обаче за метаморфоза на Министерство на туризма, към което да се основат комисии за обособените типове туризъм с присъединяване на бизнеса.

Не се одобри ковид-помощта от 35 евро за всеки доведен със самолетен полет непознат екскурзиант да остане непрекъсната мярка. Според Кирил Петков " по този метод плащаме за неналичието на конкурентоспособност ".

Какво желае бизнесът

Дни преди началото на договарянията в бранш " Туризъм ", брашовите организации оповестиха какво чакат от новите политици.

Ставката от 9% Данък добавена стойност да бъде непокътната за ресторантьорите и туроператорите и през 2022 година Това е предпочитание № 1 на тази част от туристическия бранш, която през 2020 година поради корона-кризата също се снабди с по-ниско облагане, което обаче е краткотрайно до края на тази година. 

" През огромна част от последната година бранш Ресторантьорство беше затворен и не можеше се възползва от пониженото Данък добавена стойност, защото не генерираше доходи. През останалата част от времето работеше със съществени ограничавания ", това оповестиха от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Според тях мярката за опазване на заетостта 60/40 би трябвало да се върне към остарелия й вид, при който поддръжка се получаваше при потвърден спад на оборота от 20% спрямо 2019 година " При сегашния вид на мярката с 30 или 40% спад в оборота спрямо 2019 година, това на процедура означава фалит на фона на увеличените цени на тока и всичко останало ", показват от двете организации.

Ресторантьорите желаят антикризисните заеми, обезпечени от страната, да се дават непосредствено от ББР под надзора на Министерството на стопанската система. Причината е, че в момента комерсиалните банки-посредници отхвърлят да работят със заведения, които считат за високорискови.

За следващ път браншът упорства за безвъзмездни бързи тестове за COVID-19, като разноските за тях можело да се поемат от специфична европейска стратегия.

От Алианса на туристическата промишленост в България (АТИБ) настояват четирите политически сили да изпълнят обещанието си преди изборите и да разгласят туризмът за предпочитан бранш за стопанската система ни. За задачата те чакат да бъде направена и цялостна стратегия за подпомагането на най-пострадалия от корона-кризата бранш.

За по-добрата взаимна работа и съгласуваност на политиките на другите министерства е необходимо да бъде назначен консултант по туризма в Министерски съвет и той да има достъп до всички оферти за нормативни промени, които засягат туристическия бранш, оферират още от АТИБ. От Алианса даже считат, че министърът на туризма би трябвало да е вицепремиер.

А с цел да се утвърди България като целогодишна туристическа дестинация, с изключение на мощно министерство е нужен и сериозен бюджет. Според сектора парите за национална туристическа реклама би трябвало да са най-малко 1% от приходите от туризъм в страната. Тези средства обаче би трябвало да се разходват дейно, като се ръководят от съвет с присъединяване на сектора. Конкретно предложение за дейно потребление на бюджета за национална реклама е от него да бъдат предоставяни на туроператори от 10 до 15 евро за всеки турист, който са довели в страната, без значение с какъв превоз. 

От сектора упорстват най-сетне да бъдат въведени електронни визи за непознатите туристи и даже страната да поеме 50% от цената на издаваните входящи визи за гостите от основни пазари.

От АТИБ приканват четирите партии да повдигнат за министър на туризма " човек от практиката, специалист, който може да води диалози на равнище министри и да дава съответните гаранции и доводи, че страната ни е освен отлична туристическа дестинация, само че и безвредна ". От алианса напомнят, че всичките ни конкурентни дестинации освен имат министерства, само че и те са ръководени от хора, които съумяват да пазят ползите на представителите на бранша както на вътрешната, по този начин и на интернационалната политическа сцена.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР